Hvor Stor Båd Må Man Sejle Med Duelighedsbevis?

D. 04.04.2019
Image: Tookapic

Dette er måske et spørgsmål, som du tit har stillet dig selv, muligvis i forbindelse med en overvejelse om anskaffe dig et duelighedsbevis i sejlads for fritidssejlere. Det har jeg i hvert fald selv, og bestemte mig derfor for at undersøge sagen på Søfartsstyrelsens hjemmeside.

Hvor stor båd må man sejle med duelighedsbevis? Du må sejle en fritidsbåd med en længde under 15 m, uanset om du har et duelighedsbevis eller ej. Duelighedsbeviset tager du for at øge sikkerheden og fornøjelsen til søs. Udover at blive en bedre sejler, får du også ret til sejlads med speedbåd.

Duelighedsprøven

Det kan være en virkelig god idé at tage sig et duelighedsbevis, hvis man har et fritidsfartøj eller overvejer at anskaffe sig et. Med beviset i hånden har du samtidig også fået klar besked om sikkerhed til søs og samtidig de nødvendige basiskompetencer, der betyder, at du forsvarligt kan manøvrere de fleste fritidsfartøjer med en længde på under 15 m. Og så giver et duelighedsbevis som sagt desuden ret til at føre speedbåd.

Selve prøven består af en praktisk delprøve, hvor du ganske enkelt skal demonstrere, at du kan manøvrere en båd i havn og til søs. Vil du gerne aflægge din prøve i en sejlbåd, så skal du også kunne sejle båden i forskellige vindretninger. Med det høje fokus på søsikkerhed, vil du også blive bedt om at lave en "Mand Over Bord"-manøvre med båden.

I den teoretiske delprøve skal du vise kendskab til bl.a. søvejsreglerne, afmærkning af farvandene og navigation.

Du får udstedt et duelighedsbevis for fritidssejlere, når du har bestået begge delprøver. Prøvens afholdelse skal ske gennem en godkendt udbyder, som du selv skal kontakte. Sejlklubber, skoler og lignende kan arrangere prøver gennem godkendte udbydere.

Sejlads med en fritidsbåd over 15 m

Kunne du godt tænke dig at få ret til at sejle en fritidsbåd med en længde over 15 m, skal du have en yachtskipperuddannelse, der giver dig et kompetenceløft, som betyder, at du får ret til at føre større fritidsfartøjer. Yachtskipperuddannelsen af 3. grad retter sig mod sejlads i nordeuropæiske farvande, mens yachtskipperuddannelsen af 1. grad retter sig mod sejlads på alle have.

Præcis ligesom duelighedsprøven foregår undervisningen i sejlklubber og på aftenskoler, og godkendte udbydere afholder eksamen. Også her skal du selv tage kontakt til en godkendt udbyder for at blive indstillet til eksamen.

Tager du yachtskipperuddannelsen af 1. grad opnår du efter et halvt års tid retten at føre fritidsfartøjer på op til 24 meter i fart på alle have.

Du kan selvfølgelig også gå hele planken ud og bliver yachtskipper af 3. grad, hvor du med dit sønæringsbevis får retten til at være styrmand på fritidsfartøjer i fart på alle have samt retten til at føre fritidsfartøjer på op til 24 meter i Østersøen og Nordsøen, omkring de Britiske Øer, Norge, Færøerne og langs Grønlands kyster.

Tak for hjælpen

Denne artikel er lavet med støtte fra aalborg24.dk, der bringer dig alle de spændende lokale nyheder fra Aalborg og omegn. Tak for hjælpen!

Relaterede indlæg
Omkostningerne ved at have en båd kan variere betydeligt afhængigt af flere faktorer, heru…
Har du ikke sparebruser eller en vandbegrænser på dit badarmatur, bruger du faktisk intet …
Har du ikke sparebruser eller en vandbegrænser på dit badarmatur, så bruger du faktisk int…
Vil du gerne tage færgen til Berlin, så er det bedst at tage færgen Gedser-Rostock. D…
Ønsker du at købe en båd, som er lavet helt fra bunden og med den indretning, du kunne tæn…
Skibsnissen, der er et øgenavn for fænomenet Klabautermanden, er en form for overnaturligt…
Containerskibe i dag er så store, at man næsten ikke tror sine øjne. Sidste år, altså i 20…