Hvorfor Er Der Skibe I Kirker? Bliv Klogere På Skibets Symbolik

D. 17.08.2020
Image: Jumpstory

Der er bare visse symboler, som er unægteligt er en fast del af kristendommen og kirkerne i Danmark. Et af disse er skibet, som du ser i de fleste danske kirker, hvor det tit hænger ned fra loftet.

Det er de færreste, der ved, hvorfor der er skibe i kirker, men denne tradition går mange hundrede år tilbage. 

Derfor er der skibe i kirker

Det er omkring 50% af de danske kirker, der har en skibsmodel eller flere hængende eller stående. Disse kaldes kirkeskib og skal ikke forveksles med selve bygningsdelen kirkeskib. 

Kirkeskibene findes især i de kirker, der har en tilknytning til havet. Traditionen er mest udbredt i Danmark, samt i de nordlige områder af det, som vi i dag kender som Tyskland. 

Traditionen går tilbage fra 14-1500-tallet, hvor de ældste kirkeskibe kan dateres tilbage til. Traditionen kan derfor meget vel gå endnu længere tilbage.

Der findes flere teorier bag kirkeskibene. Den ene går på, at skibet er et symbol for menigheden og kirken, hvor Jesus står ved roret og styrer menigheden igennem det stormfyldte hav, der er livet og sikkert ind i himmeriget. 

Idet kirkeskibene ses mest i kirker med relation til havet, er der grund til at tro, at disse kirkeskibe har været modeller af eksisterende skibe, som man har forsøgt at give guddommelig beskyttelse ved at have en miniatureudgave af dem i deres hjemstavns kirke. Denne reference er en direkte reference til Matthæusevangeliet, hvor Jesus fik en storm til at blive stille for at hjælpe sine følgere sikkert i havn.

Traditionen menes at kunne spores helt tilbage til omkring år 1200 i den katolske del af Europa, selvom den først blev rigtig udbredt i Danmark efter reformationen. 

Tak for støtten

Tak til avXperten for deres støtte til netop dette indlæg. Find en smart powerbank eller måske et nyt tastatur og headset i deres enorme udvalg af elektronik på deres store online webshop. 

Relaterede indlæg
Omkostningerne ved at have en båd kan variere betydeligt afhængigt af flere faktorer, heru…
Har du ikke sparebruser eller en vandbegrænser på dit badarmatur, bruger du faktisk intet …
Har du ikke sparebruser eller en vandbegrænser på dit badarmatur, så bruger du faktisk int…
Vil du gerne tage færgen til Berlin, så er det bedst at tage færgen Gedser-Rostock. D…
Ønsker du at købe en båd, som er lavet helt fra bunden og med den indretning, du kunne tæn…
Skibsnissen, der er et øgenavn for fænomenet Klabautermanden, er en form for overnaturligt…
Containerskibe i dag er så store, at man næsten ikke tror sine øjne. Sidste år, altså i 20…