Hvorfor Har Skibe Pigenavne? Derfor Er Det En Tradition

D. 06.08.2020
Image: Jumpstory

Santa Maria og Emma Mærsk er klassiske eksempler på en gammel tradition indenfor søfarten - nemlig at man opkalder sit skib efter kvinder. 

Traditionen har stået på igennem mange tusinde år, men hvor stammer denne tradition fra? Få et stærkere indblik i traditionen her.

En tradition med mange rødder

Hvorfor skibe har pigenavne, er der ingen entydig forklaring på. Der går flere teorier og fortællinger om navngivningen af skibe, samt hvorfor det i mange tusinde år har været en tradition, at de skulle have pigenavne.

Tilbage i vikingetiden og endda helt tilbage i antikkens Grækenland er der eksempler på, at det ved navngivningen af skibe var en fast tradition, at de skulle have pigenavne.

Teorierne går på, at de enten er opkaldt efter kaptajnens kone som et vidnesbyrd om kærlighed og for at vise, at hun altid var med ham, selvom han var væk hjemmefra.

Senere teorier går på, at skibene fik pigenavne efter galionsfiguren på skibet, hvilket dog først kom efter renæssancen. 

Traditionen har dog ændret sig siden, så man i dag også har skibe opkaldt efter mænd og steder eller andre ting. Eksempler derpå er Kongeskibet Dannebrog og Fregatten Jylland. 

Et af verdenshistoriens mest berømte skibe, Titanic, var heller ikke opkaldt efter en kvinde men derimod med henvisning til forventningen om, at den ikke kunne synke. Titanic fik navnet fra det redderi, der byggede skibet, White Star Line, der byggede Titanic sammen med de to søstreskibe, Olympic og Gigantic. 

Læg mærke til, at selvom skibene ikke er opkaldt efter kvinder, så bliver der refereret til dem som hunkøn (søstreskibe). Så selvom traditionen med at give skibe pigenavne er ved at forsvinde, så omtales de som regel stadig som hunkøn.

Denne artikel var udarbejdet med støtte fra BilligFitness, hvorfor vi  gerne vil sende dem et stort tak. Uden denne støtte havde publiceringen af  artikelen ikke været en mulighed.

Træningstøj til kvinder og mænd

Billig Fitness er en dansk webshop, der sælger træningsudstyr og træningstøj i hele Skandinavien. Se blandt andet deres udvalg af træningstøj til kvinder eller træningstøj til mænd, hvis du følger et af linksne. Mangler du nyt træningstøj? Så giv deres hjemmeside et visit næste gang du handler træningstøj.

Relaterede indlæg
Skibsnissen, der er et øgenavn for fænomenet Klabautermanden, er en form for overnaturligt…
Containerskibe i dag er så store, at man næsten ikke tror sine øjne. Sidste år, altså i 20…
I Kattegat finder du lidt øst for Sæby en perle på omkring 118 km2. Det er øen Læsø, der e…
Der er bare visse symboler, som er unægteligt er en fast del af kristendommen og kirkerne …
Du kan selvfølgelig flyve til Færøerne, men hvis du vælger samme transportmetode som vikin…
Du har sikkert hørt et skib tude i tåget vejr, men ved du egentligt hvor et skib tuder i t…
Verdens største rederi er dansk og har hovedsæde i København. Ja, du gættede rigtigt - ver…