Hvorfor Har Skibe Pigenavne? Derfor Er Det En Tradition
D. 06.08.2020Image: Jumpstory
Santa Maria og Emma Mærsk er klassiske eksempler på en gammel tradition indenfor søfarten - nemlig at man opkalder sit skib efter kvinder.
Traditionen har stået på igennem mange tusinde år, men hvor stammer denne tradition fra? Få et stærkere indblik i traditionen her.
En tradition med mange rødder
Hvorfor skibe har pigenavne, er der ingen entydig forklaring på. Der går flere teorier og fortællinger om navngivningen af skibe, samt hvorfor det i mange tusinde år har været en tradition, at de skulle have pigenavne.
Tilbage i vikingetiden og endda helt tilbage i antikkens Grækenland er der eksempler på, at det ved navngivningen af skibe var en fast tradition, at de skulle have pigenavne.
Teorierne går på, at de enten er opkaldt efter kaptajnens kone som et vidnesbyrd om kærlighed og for at vise, at hun altid var med ham, selvom han var væk hjemmefra.
Senere teorier går på, at skibene fik pigenavne efter galionsfiguren på skibet, hvilket dog først kom efter renæssancen.
Traditionen har dog ændret sig siden, så man i dag også har skibe opkaldt efter mænd og steder eller andre ting. Eksempler derpå er Kongeskibet Dannebrog og Fregatten Jylland.
Et af verdenshistoriens mest berømte skibe, Titanic, var heller ikke opkaldt efter en kvinde men derimod med henvisning til forventningen om, at den ikke kunne synke. Titanic fik navnet fra det redderi, der byggede skibet, White Star Line, der byggede Titanic sammen med de to søstreskibe, Olympic og Gigantic.
Læg mærke til, at selvom skibene ikke er opkaldt efter kvinder, så bliver der refereret til dem som hunkøn (søstreskibe). Så selvom traditionen med at give skibe pigenavne er ved at forsvinde, så omtales de som regel stadig som hunkøn.